Neulan mentävä reikä

Tervehdys!

Olen kohta puolen vuoden ajan kuvannut säännöllisesti neulanreikäkameralla. Kamerani on tehty pahvisesta, lieriön muotoisesta purkista. Otan kuvat valoherkälle paperille ja kehitän ne pimennetyssä kylpyhuoneessa. Pyrin harrastuksessani käyttämään mahdollisimman paljon kotoa löytyviä materiaaleja, jotka eivät sellaisinaan liity lainkaan valokuvaukseen.

Keväinen kuva

Saamani vastaanotto on ollut yllättävää. Jo useampi ohikulkija on tullut kyselemään puuhistani, kun häärin jalustan ja epäilyttävän näköisen mustan purkin kanssa. Kerran keskustelu alkoi näin:
“Tuleeko hyviä kuvia?”
“Joo! Mulla onkin tällainen neulanreikäkamera.”
Viiden sekunnin hämmennystä seuraa kiinnostuneiden kysymysten tulva, joka kestää parhaimmillaan viitisen minuuttia. Kyselijöissä on eroa: joku kysyy jopa kuvien kehittämisestä, toinen ei ole kuullutkaan neulanreikäkamerasta. Kaikki ovat kuitenkin poikkeuksetta olleet kiinnostuneita.

Toinen keväinen kuva

Viidessäkään minuutissa ei ehdi kertoa neulanreikäkuvan syntytarinaa kokonaisuudessaan. Ajatus blogin perustamisesta alkoi houkutella: täällä voisin selittää asiat läpikotaisin, monelta eri kantilta. Voisin kertoa uusista löydöistä, menetelmistä ja arkisten esineiden hyödyntämisestä kuvien tuottamisessa. Ja toki blogi on hyvä julkaisupaikka kuville ja tarinoille niiden takana. Jossain kirjoituksessa saatan pohtia myös esimerkiksi sattumaa, jolla on oma roolinsa kuvien otossa.

Pysykää kuulolla, sillä kerrottavaa on paljon! Seuraava postaus saattaa ilmestyä jo varsin pian. Jo nyt voisin mainostaa World Pinhole Daytä, joka on kansainvälinen neulanreikäkuvauspäivä. Tänä vuonna päiväksi on valittu sunnuntai 28. huhtikuuta. Tapahtumaan voi osallistua ottamalla neulanreikäkuvia ja lataamalla ne nettiin.